Brownie to klasyczne i jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych. Jest ono świetną propozycją dla osób, które lubią ciężkie, mokre wypieki o zdecydowanym, kakaowym aromacie. Smakołyk ten można przygotować naprawdę szybko i to z zaledwie kilku składników, a mimo tego może stanowić ono deser na zakończenie eleganckiego obiadu.
Z jakich składników powstaje brownie?
Do przygotowania tego mocno czekoladowego ciasta, będziesz potrzebował:
- 2 tabliczek czekolady klasycznej gorzkiej 64% E. Wedel,
- 150 g brązowego cukru,
- 5 jajek,
- 100 g masła,
- 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- szczypty soli,
- opcjonalnie – 40 ml rumu lub kilka kropel aromatu rumowego albo waniliowego.
Przygotuj też dodatkową tabliczkę gorzkiej czekolady, aby udekorować ciasto już po wyjęciu go z piekarnika. Brownie możesz piec w tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) lub w blaszce o wymiarach 21 cm x 28 cm. Ze względu na to, że to ciasto czekoladowe jest bardzo mokre, wysmaruj formę masłem i dodatkowo wyłóż ją papierem do pieczenia.
Jak przygotować klasyczne brownie?
Zanim zaczniesz przygotowywać aromatyczne wilgotne ciasto czekoladowe, posiekaj jedną tabliczkę gorzkiej czekolady. Ustaw też piekarnik na temperaturę 160 °C – tryb góra-dół.
Następnie:
- w garnku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuść masło i resztę czekolady połamanej na kostki. Aby składniki te się nie przypaliły, roztapiając je, nie przestawaj mieszać. Kiedy stworzą jednolity, czekoladowy płyn, zdejmij garnek z ognia,
- w misce utrzyj jajka oraz cukier. Kiedy rozpuszczone masło i czekolada ostygną, przelej je do słodkiej, jajecznej masy – całość mieszaj delikatnie przy pomocy rózgi,
- następnie do ciasta dodaj mąkę, kakao i opcjonalnie rum lub aromat. Gdy dokładnie wymieszasz składniki, a masa będzie gładka, przelej ją do formy i oprósz posiekaną czekoladą.
Brownie powinno spędzić w piekarniku ok. 30 minut. Po tym czasie nakłuj je patyczkiem – jeśli nie przywiera do niego ciasto, oznacza to, że wypiek jest gotowy. Brownie możesz podawać na ciepło lub wcześniej ostudzić je, a dopiero potem pokroić na małe kawałki.
Najnowsze komentarze