Brownie to klasyczne i jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych. Jest ono świetną propozycją dla osób, które lubią ciężkie, mokre wypieki o zdecydowanym, kakaowym aromacie. Smakołyk ten można przygotować naprawdę szybko i to z zaledwie kilku składników, a mimo tego może stanowić ono deser na zakończenie eleganckiego obiadu.

Z jakich składników powstaje brownie?

Do przygotowania tego mocno czekoladowego ciasta, będziesz potrzebował:

  • 2 tabliczek czekolady klasycznej gorzkiej 64% E. Wedel,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 5 jajek,
  • 100 g masła,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • szczypty soli,
  • opcjonalnie – 40 ml rumu lub kilka kropel aromatu rumowego albo waniliowego.

Przygotuj też dodatkową tabliczkę gorzkiej czekolady, aby udekorować ciasto już po wyjęciu go z piekarnika. Brownie możesz piec w tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) lub w blaszce o wymiarach 21 cm x 28 cm. Ze względu na to, że to ciasto czekoladowe jest bardzo mokre, wysmaruj formę masłem i dodatkowo wyłóż ją papierem do pieczenia.

Jak przygotować klasyczne brownie?

Zanim zaczniesz przygotowywać aromatyczne wilgotne ciasto czekoladowe, posiekaj jedną tabliczkę gorzkiej czekolady. Ustaw też piekarnik na temperaturę 160 °C – tryb góra-dół.

Następnie:

  • w garnku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuść masło i resztę czekolady połamanej na kostki. Aby składniki te się nie przypaliły, roztapiając je, nie przestawaj mieszać. Kiedy stworzą jednolity, czekoladowy płyn, zdejmij garnek z ognia,
  • w misce utrzyj jajka oraz cukier. Kiedy rozpuszczone masło i czekolada ostygną, przelej je do słodkiej, jajecznej masy – całość mieszaj delikatnie przy pomocy rózgi,
  • następnie do ciasta dodaj mąkę, kakao i opcjonalnie rum lub aromat. Gdy dokładnie wymieszasz składniki, a masa będzie gładka, przelej ją do formy i oprósz posiekaną czekoladą.

Brownie powinno spędzić w piekarniku ok. 30 minut. Po tym czasie nakłuj je patyczkiem – jeśli nie przywiera do niego ciasto, oznacza to, że wypiek jest gotowy. Brownie możesz podawać na ciepło lub wcześniej ostudzić je, a dopiero potem pokroić na małe kawałki.